Що таке рефінансування?

Це банківська послуга, яка дозволяє взяти новий кредит, щоб повністю або частково погасити Старий. Її ще називають перекредитуванням.

Найвигідніше звертатися за рефінансуванням, коли є можливість знизити ставку і зменшити переплату. Це особливо актуально для позичальників з кредитом на велику суму і довгий термін — наприклад, з іпотекою.

Рефінансування також стане в нагоді, коли ви хочете замінити одним кредитом кілька інших, навіть якщо ви брали їх в різних банках. Тоді ви не будете плутатися в датах платежів, а іноді зможете зменшити загальний термін погашення боргу або витрати на щомісячні платежі. Але заздалегідь уточніть в банку, який пропонує рефінансування, яку максимальну кількість боргів він дозволяє перекредитувати.

Щоб вам схвалили рефінансування, важливо бути акуратним платником. Шанси, що позичальникові з поганою кредитною історією, простроченнями і штрафами видадуть нову позику, вкрай низькі. А якщо якийсь банк і погодиться, відсотки напевно будуть вище, ніж за поточним кредитом боржника.

Коли виникають фінансові труднощі, насамперед варто звернутися в свій банк і попросити про реструктуризацію боргу — тобто змінити умови чинного кредитного договору. Наприклад, можна попросити конвертувати борг з іноземної валюти в рублі або зменшити розмір платежів за рахунок збільшення терміну погашення. Кредитори часто йдуть назустріч клієнтам-адже вони теж зацікавлені в тому, щоб Ви повернули борг.

Іноді поточний кредит варто рефінансувати, навіть коли платежі не викликають проблем. Наприклад, якщо банки почали пропонувати більш низькі ставки за новими кредитами або у вас з'явилася можливість оформити пільгову іпотеку. За допомогою рефінансування Ви можете заощадити на переплаті.

Але для початку зверніться в свій банк і розкажіть про свої наміри. Можливо, вам запропонують зменшити відсоток в ході реструктуризації-зазвичай оформити її простіше, ніж рефінансування. Трапляється, що банки йдуть на поступки — часом їм вигідніше знизити ставку, ніж втратити клієнта, готового рефінансувати кредит в іншій організації.

Якщо Ваш банк не згоден змінювати умови договору, розгляньте варіант рефінансування у різних кредиторів. Але врахуйте, що перекредитування не завжди допомагає заощадити — краще заздалегідь прорахувати, чи принесе воно користь вашому бюджету.

Як оцінити, чи буде рефінансування вигідним?

Для цього треба порівняти суму переплати за старим і новим кредитами.

Подивіться графік платежів за поточним кредитом-в особистому кабінеті на сайті Банку, в мобільному додатку або в кредитному договорі. Оцініть, скільки ви вже виплатили і яку суму ще залишилося внести.

Якщо ви виплатили вже більше половини кредиту, не факт, що рефінансування буде виправдано навіть при більш низькій ставці.

Це пов'язано з тим, що найчастіше позичальники гасять кредит рівними платежами (їх ще називають ануїтетними). В такому випадку на початку терміну кредиту велика частина внесків йде на виплату відсотків, а сам борг зменшується повільно. І тільки в середині графіка ситуація змінюється-відсотки становлять меншу частину внеску. В результаті основна переплата припадає на початок платежів. Коли ви оформите новий кредит, то знову будете в перші місяці віддавати головним чином відсотки.

Але якщо пройшло менше половини терміну кредиту, рефінансування може виявитися дуже вигідним.
Коли ви рефінансуєте іпотеку, потрібно враховувати і інші витрати. Наприклад, новий кредитор напевно зажадає ще раз оцінити закладену нерухомість і оформити нову страховку. Заздалегідь уточніть, які додаткові послуги знадобляться і скільки доведеться за них заплатити.

Як вибрати банк для рефінансування?


Іноді перекредитуватися можна в тому ж банку, де у вас вже є борг, який ви хочете рефінансувати. Але розгляньте і пропозиції інших банків - не виключено, що вони виявляться вигідніше.

Головне-дотримуватися обережності. В Інтернеті перекредитування під нижчий відсоток пропонують не тільки банки, але і шахраї. Нерідко вони видають себе за легальних кредиторів, щоб виманити у людей персональні дані і доступ до банківського рахунку.

Перш ніж погоджуватися на вигідні пропозиції з рефінансування, потрібно переконатися, що у організації є ліцензія і ви потрапили на її офіційний сайт.

При виборі банку зверніть увагу на наступні параметри:

  •  Обмеження по терміну і розміру нового кредиту. Для банків рефінансування - це не благодійність. Вони заробляють за рахунок відсотків, які ви виплачуєте, тому їм невигідно рефінансувати занадто маленькі позики на дуже короткий термін. Зазвичай банки також встановлюють максимальні суму і термін кредиту.
  •  Відсоток за новим кредитом. Іноді банк вказує в рекламі привабливу низьку ставку, але насправді вона діє тільки в перші пару місяців або за певних умов. А при рефінансуванні іпотеки, поки ви не погасите колишній кредит і заставу не переоформлять на новий банк, ставка може бути навіть вище, ніж по колишньому кредиту. Але зазвичай це займає один-два місяці, а потім відсоток знижується. Як правило, ставка при рефінансуванні залежить від суми і терміну кредиту. Також на неї може впливати наявність або відсутність страховки, яку вам можуть запропонувати оформити разом з новим кредитним договором.
  •  Вартість страховки. Банк має право вимагати, щоб Ви застрахували заставу по іпотеці або автокредиту. Причому доведеться купувати новий поліс, навіть якщо колишній ще не закінчився — адже в ньому одержувачем виплат вказано інший банк. Але після дострокового погашення колишнього кредиту можна повернути частину грошей за вже непотрібну стару страховку. В інших випадках покупка страховки добровільна, але важливо з'ясувати, як зміниться процентна ставка, якщо ви відмовитеся від поліса. Вирішіть застрахуватися-врахуйте, що Вам необов'язково купувати саме той поліс, який пропонує банк. На сайті кредитора повинні бути перераховані компанії, чиї страховки він точно приймає, а також вимоги до страховиків і їх полісів — на випадок, якщо ви вирішите оформити договір з іншою компанією. Порівняйте умови у різних страховиків і виберіть оптимальний варіант.
  •  Додаткові витрати. При рефінансуванні іпотеки найчастіше доводиться оплачувати нову оцінку нерухомості, держмито за переоформлення застави в Росреестра, а також комісію за переказ грошей в інший банк. У випадку з автокредитом, теж доведеться витратити гроші і час на передачу застави іншому банку. Вас можуть чекати і інші витрати-обов'язково уточніть у банку, які саме.
  •  Вимоги до позичальника. У кожного банку вони свої. Практично всім кредиторам важливі вік, стаж роботи, рівень доходу і платіжна дисципліна позичальника. Але у нового банку вимоги до фінансового становища можуть бути більш суворими, ніж у колишнього. А якщо з моменту схвалення поточного кредиту ваш дохід впав, то і шанси отримати новий під вигідний відсоток знижуються.
  •  Спосіб отримання грошей. Якщо ви оформляєте рефінансування в своєму ж банку, він просто автоматично погасить борг за старим кредитом за рахунок нового — вам треба лише написати таке розпорядження. При перекредитуванні в іншій організації найчастіше потрібні реквізити чинного кредитного рахунку-новий банк сам переведе на нього суму вашої заборгованості. Іноді банк може видати гроші готівкою або відкрити вам кредитну або дебетову карту і зарахувати на неї потрібну суму. Як правило, поки ви гасите новий борг, обслуговування таких карт безкоштовно. Але краще заздалегідь уточнити всі комісії, в тому числі за перекази, зняття готівки, повідомлення про операції. З'ясуйте, чи зміняться умови, коли ви закриєте кредит.
Незалежно від того, який спосіб видачі грошей використовує кредитор, їх можна направити тільки на погашення колишніх боргів.
Необхідну інформацію можна подивитися на сайті банку, а деталі уточнити в чаті з онлайн-помічником або за телефоном гарячої лінії. Або відвідати офіс банку і все відразу дізнатися на місці.
Після того як визначитеся з банком, приступайте до оформлення документів для перекредитування.

Порядок дій при рефінансуванні

Процес складається з декількох етапів.

1.Подайте заявку на рефінансування

Уточніть в обраному банку, як це можна зробити. Зазвичай заявку можна залишити прямо на сайті Банку — в онлайн-анкеті необхідно вказати бажану суму і термін нового кредиту, свої ПІБ та контакти. Потім з вами зв'яжеться співробітник банку, щоб обговорити деталі і призначити дату і час зустрічі у відділенні банку.

Або можна відразу прийти в банк з документами і написати заяву на місці. Тільки заздалегідь уточніть, що принести з собою. Як правило, потрібен стандартний набір документів: анкета-заява, паспорт, довідка про працевлаштування та дохід. Іноді потрібна згода вашого колишнього кредитора на рефінансування.

Якщо у вас кредит із заставою, наприклад іпотека або автокредит, а майно частково або повністю належить іншій людині, знадобиться його дозвіл на рефінансування. У разі, коли ви залучали поручителів, потрібно буде заручитися і їх згодою.

Банк перевірить документи, вивчить вашу кредитну історію, оцінить, які кредити і позики у вас вже є, і проведе скоринг. Якщо нового кредитора все влаштує, вам схвалять рефінансування і запропонують договір з новими умовами.

2.Вивчіть договір

Згідно із законом у вас є п'ять днів, щоб уважно прочитати договір і ще раз все зважити — за цей час умови вже схваленого споживчого кредиту змінитися не можуть. На іпотечні кредити це правило не поширюється, але зазвичай банки заздалегідь надсилають позичальникові проект іпотечного договору і дають час подумати.

3.Підпишіть документи
Візуйте папери тільки в тому випадку, якщо всі умови вам зрозумілі і вони вас влаштовують. Не соромтеся задавати уточнюючі питання співробітнику банку.

4.Погасіть старий борг

Подайте в свій колишній банк заяву про дострокове погашення кредиту в зв'язку з рефінансуванням. За законом ви повинні попереджати кредитора як мінімум за 30 днів до дня дострокового повернення боргу, але ваш договір може допускати і більш короткий термін.

Багато банків обмежують термін погашення старого кредиту-скажімо, вимагають закрити старий борг в перші пару місяців дії нового договору і відстежують ситуацію, наприклад, по Вашій кредитній історії. Якщо порушите цю умову, банк може підняти вам ставку або навіть зажадати негайно повернути кредит з набіглими відсотками. Можливі санкції повинні бути прописані в договорі рефінансування.

Після того як погасіть борг, упевніться, що кредит точно закритий — візьміть в колишньому банку довідку про те, що всі ваші зобов'язання перед ним виконані.

Тепер вам залишиться тільки акуратно гасити новий борг. Дотримуйтесь графіку платежів і намагайтеся уникати прострочень.