Шахраї і санкції: нові схеми обману

Аферисти завжди уважно стежать за новинами і на будь-які зміни реагують добіркою свіжих легенд для обману довірливих людей. Розповідаємо, які нові схеми використовують аферисти

"Оформимо Вам карту для оплати за кордоном»

Такі пропозиції стали з'являтися після того, як виникли проблеми з оплатою російськими картами Visa і MasterCard за кордоном, в іноземних інтернет-магазинах і сервісах.

Шахраї обіцяють людям допомогти відкрити рахунок в закордонному банку Дистанційно і отримати карту-віртуальну або на пластиці з пересиланням поштою. Бажаючі повинні надати дані паспорта громадянина країни і закордонного паспорта, а також сплатити комісії за послуги посередників.

Деякі аферисти придумують і більш витончені схеми. Наприклад, пропонують пройти онлайн-співбесіду, щоб відкрити рахунок в іноземному банку. І за цю процедуру просять вже кругленьку суму.

Що відбувається: ніяку карту обманщики не надсилають. Банки не компенсують втрати, коли клієнти самі переводять гроші шахраям. Щоб спробувати повернути сплачене, доведеться звертатися в поліцію і потім до суду, якщо шахраїв взагалі вдасться зловити.

"Переведемо гроші за кордон»

Аферисти запевняють, що всі міжнародні перекази заборонені. Але якщо ви відправите гроші їм, вони» по своїх каналах " перешлють їх вашим друзям і родичам або за вас оплатять товари і послуги за кордоном. Іноді шахраї навіть докладно описують, як саме вони збираються обходити санкції: наприклад, за допомогою конвертації ваших грошей в криптовалюта.

Що відбувається: як тільки гроші потрапляють злочинцям, вони зникають.

Насправді, переклади не заборонені, а обмежені в розмірі. В місяць Ви можете відправити на рахунок в закордонному банку собі або іншій людині до 1 млн доларів США або еквівалент в іншій валюті. Додатково до цього-до 10 000 Доларів США на місяць або аналогічну суму в іншій валюті можна відправити через кожну систему міжнародних грошових переказів.

Якщо вам треба оплатити товари або послуги за кордоном, то це можна зробити за реквізитами іноземної організації. Тільки попередньо уточніть в своєму банку, чи проводить він транзакції в потрібну вам країну.

"Продамо готівкові долари»

Хоча банки зараз можуть продавати долари, євро та інші іноземні купюри, але готівки в їх касах часто просто немає. При цьому в інтернеті зустрічаються пропозиції про продаж валюти, іноді навіть за дуже вигідними курсами.

Що відбувається: може пощастити, і вам дійсно обміняють вашу валюту на іноземну за обіцяною ціною. Але нерідко при зустрічі аферисти починають торгуватися і завищують курс під різними приводами. Є також ризик нарватися на фальшивки.

Купівля та продаж валюти з рук заборонені законом. Якщо правоохоронні органи застануть вас за цією справою, вам загрожує штраф. Якраз в розмірі тієї суми, яку ви хотіли обміняти.

"Розпродаємо залишки брендів, що йдуть»

Як тільки іноземні компанії почали припиняти продажі або йти з ринку, в мережі з'явилося безліч сайтів з пропозиціями купити залишки нерозпроданого одягу, взуття, гаджетів, побутової техніки та інших речей. Нерідко такі пропозиції можна побачити і на сайтах оголошень. Продавці відзначають, що у вас останній шанс купити продукцію цього бренду і іноді навіть обіцяють фантастичні знижки, оскільки, наприклад, «закривають склад».

Що відбувається: найчастіше такі Сайти виявляються фішинговими - вони виманюють дані карт користувачів, щоб потім вкрасти їхні гроші. На порталах оголошень теж велика ймовірність зустрітися з шахраями.

Користуючись загальним ажіотажем, активізувалися і торговці контрафактом. Під виглядом оригінальної речі вам можуть надіслати підробку.

Продажі на офіційних сайтах і в фірмових магазинах деяких іноземних виробників і торгових мереж зупинені. Але існують надійні онлайн-маркетплейси, де ви як і раніше можете знайти речі цікавлять вас брендів.

"Встановіть наш VPN для доступу до заблокованих соцмереж і сервісів»

Шахраї не обійшли увагою і зростання популярності сервісів VPN, які дозволяють приховати місцезнаходження Користувача і тим самим обійти блокування популярних інтернет-ресурсів. Найчастіше люди не вдаються в подробиці, що за програму вони встановлюють і як вона працює, чим і користуються аферисти.

Що відбувається: сумлінні розробники сервісів VPN забезпечують їх користувачам захист даних і конфіденційність. Але відрізнити чесний сервіс від шахрайського не так просто. Якщо вам не пощастить з вибором, то ваші дані, які ви введете на підключеному через недобросовісний VPN сайті, можуть виявитися у зловмисників.

Особливо небезпечно при підключенні через VPN вводити повні реквізити своєї картки, логін і пароль від мобільного та онлайн-банку або будь-якого іншого додатка, де зберігається ваша особиста і платіжна інформація. Отримавши ці дані, шахраї можуть не тільки обчистити ваші рахунки, але і оформити кредити на ваше ім'я або зажадати викуп за конфіденційну інформацію.

Перш ніж завантажувати VPN, уважно вивчіть відгуки інших користувачів про це додатку, подивіться загальна кількість завантажень і термін існування програми. Якщо сервіс працює кілька років, сотні тисяч людей його завантажили і залишилися задоволені, ризик не дуже великий. Але все ж потрібно уважно відстежувати, які дозволи запитує додаток і як воно себе веде після установки. Детальніше про те, як відрізнити надійну програму від шахрайської, читайте в тексті «міфи і правда про безпеку мобільних додатків».

Але навіть кращий VPN не вбереже вас від аферистів. Творці фінансових пірамід і нелегальні фінансові організації стали переконувати людей заходити на свої ресурси за допомогою VPN нібито для безпеки всіх операцій. Але насправді вони це роблять зовсім не для захисту майбутнього клієнта. Справа в тому, що банк блокує сайти пірамід і нелегалів на території нашої країни. VPN дозволяє обійти блокування, і людина при цьому ризикує попастися на вудку шахраїв. Якщо якась інвестиційна компанія переконує вас підключатися до її сайту через VPN, це зайвий привід насторожитися і обходити таку компанію стороною.

"Купимо для вас криптовалюту»

Через санкції вкладення в іноземні цінні папери для більшості людей виявилися недоступні, а обмін валют обмежений. У такій ситуації шахраї ще активніше почали пропонувати інвестиції в криптовалюта.

Обманщики запевняють, що крипта зараз — чи не єдиний спосіб диверсифікувати активи і отримати високий прибуток. Часто аферисти грають на санкційної тематиці: підкреслюють, що за допомогою криптовалюта можна відправити за кордон будь-які суми. Вони посилаються на обмеження міжнародних розрахунків і під цим приводом переконують людей перевести їм гроші за номером телефону або карти, щоб потім посередник вклав їх в крипту.

Що відбувається:
ні в яку криптовалюта шахраї не вкладаються і нікуди її не переводять. Це просто черговий привід виманити у людей гроші.

"Дамо високооплачувану роботу»

Через порушення логістичних і фінансових зв'язків багато компаній зіткнулися з труднощами і були змушені скоротити співробітників або зменшити їм зарплату. Люди звертаються на сайти з пошуку роботи — а там їх вже чекають шахраї.

Що відбувається: іноді аферисти пропонують вакансії від імені відомих компаній, які нібито відкривають нові філії та представництва. Але частіше чіпляють гарантією високого заробітку, а подробиці обіцяють розкрити пізніше, при особистому спілкуванні.

Людей змушують надати свої персональні дані, пройти співбесіди з майбутніми керівниками, а іноді і оплатити навчання. Але потім їм відмовляють у працевлаштуванні під будь — яким приводом або повідомляють, що їх завдання на новому місці-залучення нових жертв у фінансову піраміду.

Нерідко рекрутери пропонують людині стати "трейдером міжнародної компанії", а фактично — інвестувати гроші в сумнівні проекти.

Відомі сайти з пошуку роботи зазвичай перевіряють компанії, перш ніж дозволити їм опублікувати вакансію. Але якщо людина залишає своє резюме у відкритому доступі, на нього можуть вийти шахраї. Причому вони вже розуміють, що людині потрібні гроші і він, ймовірно, купиться на можливість швидкого працевлаштування або легкого заробітку.

Здобувачі ризикують не тільки втратити гроші. Якщо вони погодяться рекламувати нелегальні фінансові послуги і заманювати інших людей в піраміду, то теж виявляться злочинцями — їм загрожують штрафи і навіть позбавлення волі.

"Позичимо гроші незважаючи на погану кредитну історію»

Через втрату роботи або падіння доходів багатьом позичальникам стало важко гасити свої кредити, у деяких вже виникли прострочення платежів. Часто боржники намагаються взяти нові кредити і позики, щоб розрахуватися за колишніми, але отримують відмови в банках і мікрофінансових організаціях (МФО). І тоді» на допомогу " приходять нелегальні кредитори, готові видати позику абсолютно всім бажаючим, незалежно від доходів, боргового навантаження і кредитної історії.

Що відбувається:
отримати гроші у чорних кредиторів легко, але розплатитися з ними складно — вони беруть гігантські відсотки і спеціально затягують людину в боргову яму. А потім починають буквально "вибивати" гроші-загрожують псуванням майна і навіть фізичним насильством.

Зараз не найкращий час для того, щоб брати новий кредит на погашення старого навіть в легальних банках і МФО, оскільки ставки за кредитами в останні місяці зросли. А значить, переплата буде ще більше, борг тільки виросте, а розплатитися стане ще важче.

Замість цього варто вийти на зв'язок зі своїм банком або МФО, чесно зізнатися в своїх фінансових труднощах і знайти спосіб вийти з ситуації.

Позичальники, у яких сильно впали доходи, мають законне право на кредитні канікули — піврічну паузу в платежах за будь-якими видами кредитів і позик. Для тих, хто брав іпотеку, діють іпотечні канікули. Детальніше про те, хто і на яких умовах може отримати відстрочку, читайте в текстах «як отримати іпотечні канікули» і «як оформити кредитні канікули, якщо ви втратили дохід через санкції».

Якщо ваша ситуація не підходить під параметри канікул за законом, можна попросити кредиторів реструктурувати борг — змінити графік платежів так, щоб щомісячні внески стали посильними.

У самому крайньому випадку можна оголосити себе банкрутом.