Якщо зростаючий обсяг кредитів вас лякає

Багатьом знайома ситуація, коли грошей або взагалі не вистачає, або дуже мало. Банкіри переконують, що найкраще рішення в подібній ситуації, - оформлення кредиту. Однак якщо обсяг заборгованості перед кредиторами з часом тільки зростає - саме час переглянути свій підхід до фінансів.

Часто причиною виникнення боргів є невірні переконання позичальників. Саме через них обсяг кредитів зростає, статус боржника пригнічує, а реальної можливості вибратися з «боргової ями» позичальник не бачить. Однак насправді все можна виправити.
Щоб обсяг кредитів перестав зростати...
  1.  Багато хто впевнений, що більше число джерел доходу може забезпечити і більший заробіток, і більшу фінансову стабільність. Відповідно, якщо гроші в сім'ю приносять обоє, та ще й з декількох робіт кожен - це ідеальний варіант. На жаль, так буває не завжди. Ідеально, якщо частина заробітку вдається відкладати у вигляді заощаджень. Але більшість з нас вважає за краще витрачати всю ту суму, яку вдається заробити. Відповідно, збільшуються щоденні витрати на харчування і покупку промислових товарів, зростає обсяг кредитів на великі покупки (житло або автомобіль), купувати меблі та побутову техніку теж хочеться більш якісну і дорогу. А якщо один з подружжя втратить роботу, і витрати доведеться скоротити, звикання до життя в умовах економії буде неприємним. Кілька джерел доходу це відмінно, але тільки якщо за рахунок цього вдається створити фінансовий запас.
  2.  Інше звичне для нас переконання, - краще купити, ніж взяти в оренду. Це цілком справедливе твердження, якщо мова йде, наприклад, про квартиру або дійсно необхідної побутової техніки. Але дуже часто купуються дорогі речі, користуються якими згодом всього кілька разів. Дороге плаття або якісну аудіосистему багато далеко не бідні жителі Європи вважатимуть за краще не купувати, а взяти в прокат. Відмова від непотрібних витрат, - шикарний спосіб зробити сімейний бюджет менш дефіцитним.
  3.  Великий обсяг кредитів, - не перешкода для оформлення нової позики. Насправді сьогодні деякі позичальники, не справляючись з погашенням заборгованості за діючими позиками, прагнуть розплатитися з банками завдяки оформленню нових кредитів. Знаючи про це, банкіри стали частіше відмовляти в наданні коштів позичальникам, які вже мають кілька активних кредитів. Негативний відмова банкірів ймовірний, навіть якщо кредитна історія позичальника при цьому буде абсолютно бездоганна. Вагомим аргументом за видачу кредиту стане наявність офіційної довідки про доходи, залучення до отримання кредиту поручителя або надання застави.
  4.  Маючи невеликі доходи, марно замислюватися про інвестування, і оформлення кредитів є необхідністю. Насправді відкладати гроші можливо практично завжди. Наприклад, багато пенсіонерів, які мають доходи лише у вигляді дуже скромних пенсій, при цьому успішно відкривають і регулярно поповнюють банківські депозити.

Звертаючись в банк за кредитними коштами, варто пам'ятати, що борг кредитору доведеться віддавати, причому разом з нарахованими відсотками. Тому перед підписанням кредитного договору варто задуматися, чи дійсно гроші банку Вам необхідні. У будь-якому випадку від оформлення кредиту варто відмовитися, якщо сума щомісячних платежів перевищує 30-45% від розміру вашого бюджету.