Навіщо потрібен інвестиційний радник і як його вибрати

Хто такі ІНВЕСТ радники?

Інвестиційні радники-професійні учасники ринку цінних паперів, які мають право давати консультації приватним інвесторами і зобов'язані нести відповідальність за ці поради.

ІНВЕСТ радники допомагають людині вирішити, які цінні папери купити, в якій кількості, коли саме і на який термін. Вони прогнозують ймовірну прибутковість інвестицій і попереджають про можливі ризики.

Інвестиційним радником може виступати компанія або індивідуальний підприємець (ІП). Якщо людини або компанії немає в цьому списку, то вони не мають права давати людям індивідуальні рекомендації з інвестицій.

Важливо розрізняти ІНВЕСТ радників і фінансових консультантів. До фін консультантів звертаються з питань, пов'язаних з управлінням особистим бюджетом. Наприклад, вони допоможуть скласти фінансовий план сім'ї, знайти найвигідніший банківський депозит або кредит, вибрати поліс інвестиційного страхування життя (ІСЖ) або пенсійний план, щоб накопичити на додаткову пенсію. Але вони не мають права давати індивідуальні рекомендації щодо інвестицій.

ІНВЕСТ радники теж можуть проконсультувати Вас з різних фінансових питань, але за законом несуть відповідальність тільки за рекомендації, які стосуються інвестицій в цінні папери — акції, облігації, паї ПІФів, а також похідні фінансові інструменти (ПФІ) — ф'ючерси та опціони. Так що, перш ніж слідувати іншим їх радам, варто ретельно оцінити наслідки.

У скільки обійдуться послуги ІНВЕСТ радника?

Великі брокерські компанії і довірчі Керуючі часто консультують за невеликий відсоток (0,1–0,2% від суми інвестицій) або навіть безкоштовно. Але за умови, що ви відкриєте у них рахунок і покладіть на нього певну суму. Так вони залучають нових клієнтів. Якщо людина скористається рекомендацією і через цей рахунок почне інвестувати на фондовому ринку, то брокери і Керуючі зароблять на комісіях за здійснення угод.

Деякі ІНВЕСТ радники, які працюють самостійно, теж дають безкоштовні консультації. Варто розуміти, що в такому випадку вони отримують винагороду від фінансових компаній, чиї продукти рекомендують. Наприклад, вони можуть пропонувати структурні облігації банків. Реклама якихось певних фінансових інструментів не заборонена, але радник зобов'язаний попередити вас, що йому платять комісію за їх просування.

Але в більшості випадків приватні інвестори беруть гроші за свої послуги. Це може бути фіксована ціна за разову консультацію, абонентська або погодинна оплата або відсоток від загальної суми інвестицій. Ціна може також залежати від складності консультації.

Наприклад, ви готові до мінімального ризику і інвестиційний радник пропонує вам стандартну консервативну стратегію-купити надійні корпоративні облігації.


Якщо ж, припустимо, ви хочете ризикнути і зібрати пакет з перспективних акцій нових компаній IT-сектора, у радника це займе більше часу і така консультація, швидше за все, обійдеться вам дорожче.

Перш ніж звернутися до ІНВЕСТ раднику, оцініть, чи окупляться його послуги за рахунок майбутнього прибутку від інвестицій.

Як вибрати ІНВЕСТ радника?

Насамперед переконайтеся, що він є в реєстрі банку .

У пошукових системах "Яндекс" і Mail.ru офіційні сайти всіх інвестиційних радників з реєстру позначені галочкою в синьому кружку. Сайти без такого маркування належать нелегалам.

Крім того, всі ІНВЕСТ радники зобов'язані складатися в одній з саморегулівних організацій (СРО): Національної асоціації учасників фондового ринку (НАУФОР), національної фінансової асоціації (НФА) або Асоціації міжнародних інвестиційних консультантів і радників (АМІКС). На сайті СРО можна подивитися список вхідних в неї ІНВЕСТ радників і їх контакти.

Порівняйте вартість послуг декількох інвестиційних радників. Пошукайте в інтернеті відгуки про них.

Перш ніж укладати договір про інвестиційне консультування, уважно його вивчіть. Переконайтеся, що всі пункти документа вам зрозумілі.

Як ІНВЕСТ радник визначить, які фінансові інструменти підійдуть саме мені?

Для початку він складе ваш інвестиційний профіль. Це документ, в якому буде вказано:

  •  яку суму ви збираєтеся витратити на інвестиції;
  •  на який час плануєте вкласти гроші;
  •  на яку прибутковість розраховуєте;
  •  з якими максимальними збитками готові змиритися.
Крім того, ІНВЕСТ радник внесе в документ інформацію про ваш вік, освіту, знання і досвід в інвестуванні, середньомісячний дохід і витрати за останній рік, загальну суму заощаджень, дані про кредити і позики.

Радник постарається з'ясувати, до якого ризику ви готові. Для цього він може попросити вас заповнити анкету.

Коли інвестор буде готовий, ви повинні його узгодити. Перш ніж підписувати документ, перевірте, чи правильно вказані всі ваші дані. І тільки після цього радник підготує рекомендацію, в які саме фінансові інструменти вам варто вкласти гроші.

Радник не зобов'язаний перевіряти достовірність відомостей, які ви йому надали. Однак у ваших інтересах не лукавити, а дати йому реальну інформацію. Інакше його поради можуть вам нашкодити.

Чим більше у вас вільних грошей, тим більше різних фінансових інструментів зможе порекомендувати радник. При цьому він сам визначає, які з них більш ризиковані, і вибирає ті, які відповідають вашому інвестиційному профілю.

Я ніколи не купував цінні папери і у мене не так багато заощаджень. Чи має сенс звертатися до інвестора?

Радник допоможе вибрати відповідні фінансові інструменти як досвідченому, так і починаючому інвестору:

  •  Якщо у вас немає цінних паперів і ви ніколи не пробували ні в що інвестувати, але хотіли б, він запропонує вам інструменти для початківців — прості і не дуже ризиковані. Наприклад, державні та корпоративні облігації з високим рейтингом. Прибутковість по ним, як правило, не дуже велика, зате відома заздалегідь.
  •  Якщо ви вже вклали частину грошей в цінні папери і хочете спробувати щось нове, радник оцінить ваш портфель, підкаже, як збалансувати його за рівнем ризику і прибутковості і при необхідності додасть в нього нові інструменти. Наприклад, порадить, які акції, облігації та паї інвестиційних фондів можна купити. Прибуток від таких інвестицій передбачити не можна, але нерідко вона буває вище, ніж по облігаціях.
  •  Якщо ви досвідчений інвестор, інвестор радник може рекомендувати вам більш складні інструменти, ніж для початківців. Наприклад, структурні продукти, до складу яких можуть входити похідні фінансові інструменти — опціони і ф'ючерси. З ними ви дуже сильно ризикуєте втратити гроші, але при цьому є шанс отримати прибуток навіть в умовах, коли інші цінні папери падають.

Найголовніше-вибрати ІНВЕСТ радника, якому можна довіряти, і пам'ятати, що для інвестицій підходять тільки вільні гроші — тобто ті, якими ви готові ризикувати. І перш ніж думати про вкладення в цінні папери, важливо сформувати фінансову подушку безпеки.

Що входить в інвестиційну рекомендацію?

В ІНВЕСТ рекомендації будуть вказані певні цінні папери або похідні фінансові інструменти, їх кількість, приблизна ціна угоди, період інвестування і термін дії рекомендації. Іноді радник дає рекомендації, де саме варто здійснити операцію (наприклад, на біржі) і навіть через кого (наприклад, через одного з топ-10 найбільших брокерів).

В інвестиційній рекомендації, договорі з ІНВЕСТ радником або на його сайті обов'язково будуть згадані ризики інвестування. Як правило, вони описуються загальним попередженням про те, що інвестиції чреваті втратою грошей. Але зустрічаються і більш детальні роз'яснення.

Наприклад, радник може рекомендувати вам купити акції нафтових компаній і повідомити про ризик втратити до 80% вкладених в них грошей. Адже якщо ціна на нафту впаде, слідом за нею впаде і вартість акцій.

Зверніть увагу на інформацію про конфлікт інтересів у радника. Вона може бути включена в рекомендацію або надаватися в окремому документі. Зокрема, інвестор зобов'язаний вказати, з якою компанією співпрацює, якщо отримує від неї винагороду.

Сам радник або хтось із інших його клієнтів може отримати вигоду, якщо ви скористаєтеся його рекомендацією і вкладетеся в певні фінансові інструменти. Буває, що радник видає рекомендації не за всіма, а тільки за певними цінними паперами та ПФІ. Про все це він зобов'язаний попередити вас заздалегідь.

Радник також повинен вам розповісти про комісії, які доведеться заплатити брокеру, і про інші витрати, пов'язані з купівлею і продажем фінансових інструментів.

Ви отримаєте рекомендацію в електронному або паперовому вигляді або в форматі диктофонного запису — залежить від того, про що Ви домовилися в договорі.

Як використовувати рекомендацію?

Треба розуміти, що це всього лише рекомендація і ви не зобов'язані її виконувати.

Якщо ви вважаєте, що пропозиції занадто ризиковані, краще відмовтеся від них або попросіть радника продумати більш консервативний варіант.

У разі, коли ви все ж зважитеся слідувати рекомендації, не варто відступати від неї. Важливо не тільки купити саме ті цінні папери, які вибрав для вас інвестиційний радник, а й точно дотримуватися названих ним параметрів: ціни, терміну купівлі та продажу, місця угоди.

Деякі ІНВЕСТ радники можуть не тільки дати рекомендації, але і за вашим дорученням купити для вас цінні папери або ПФІ. Для цього у них повинна бути брокерська Ліцензія. Втім, ви можете самостійно вибрати будь-якого іншого брокера.

Чи зможу я вимагати, щоб радник відшкодував збитки, якщо його рекомендації виявляться невдалими?

За законом інвестиційні радники повинні діяти строго в інтересах клієнта і відповідати за свої рекомендації. Якщо ІНВЕСТ радник помилково або навмисно ввів вас в оману і ви через це зазнали збитків, то маєте право через суд вимагати компенсації.

Але варто врахувати: претензії можуть стосуватися тільки вкладень в цінні папери і похідні фінансові інструменти, які ви зробили за рекомендацією інвестиційного радника. Якщо він допоміг вам вибрати якийсь інший продукт, наприклад, поліс інвестиційного страхування життя, і в підсумку ви втратили гроші, вимагати від радника відшкодування збитків ви не зможете.

Навіть при інвестиціях в цінні папери вина за збитки далеко не завжди лежить на радника. Наприклад, ви надали некоректні дані про себе або неточно виконали рекомендації, як Анна. У випадках, коли ІНВЕСТ радник сумлінно виконав свою роботу, претензії йому пред'являти безглуздо, суд не встане на вашу сторону.

Крім того, інвестиції на фондовому ринку завжди пов'язані з ризиком втрат. Якщо радник попередив вас про них, відповідальність за рішення переходить до вас.

Але бувають ситуації, коли претензії до інвестора виправдані. Наприклад, ви не хотіли сильно ризикувати і вказали це в своєму ІНВЕСТ профілі. А радник переконав вас купити акції нових компаній, і в підсумку ви втратили більшу частину своїх вкладень.

Або радник рекомендував купити те, що вигідно йому, а не вам. Так може бути, коли радник отримує винагороду від якоїсь компанії. Якщо він попередив про конфлікт інтересів, але ви все ж пішли його рекомендації і придбали цінні папери, то самі несете відповідальність за це рішення. Але в разі, коли він приховав свій зв'язок з фінансовою організацією і нав'язав вам її продукти, ви маєте право пред'явити претензії.

Ви також можете поскаржитися на інвестиційного радника в саморегулівну організацію, членом якої він є, і в Банк . ІНВЕСТ раднику можуть винести припис, оштрафувати або зовсім виключити зі списку учасників саморегулівної організації та з реєстру регулятора.

Щоб знизити ризики при роботі з ІНВЕСТ радником, постарайтеся уважно поставитися до вибору фахівця. Крім того, не варто сліпо слідувати його рекомендаціям — якщо вони здаються вам занадто ризикованими, краще попросити його підібрати інші фінансові інструменти.