Безпечні покупки в Інтернеті

Онлайн-шопінг швидше і зручніше, ніж традиційні походи по магазинах. Але і ризиків більше: шанс зустріти кіберзлочинців в рази вище, ніж реальних грабіжників. Ділимося порадами, Як зробити покупки в мережі максимально безпечними.

Найчастіше шахрайські операції з банківськими картами відбуваються саме в Інтернеті. І з кожним роком фінансові втрати людей зростають. Наприклад, в 2020 році шахраї вкрали з карт в 1,5 рази більше грошей, ніж в 2019.

Де підстерігає небезпека?

Ризик виникає під час покупок на сайтах і в додатках, використання електронних гаманців, мобільного та інтернет-банкінгу.

Головна зброя кіберзлочинців-фішинг. Іншими словами-вивудження конфіденційних даних: паролів, реквізитів картки або рахунку для крадіжки грошей з картки або з інтернет-гаманця.

Злодії грають на психології: розсилають СМС, електронні листи та повідомлення в чатах з проханням, наприклад, «підтвердити аккаунт» або «відновити доступ до банківського рахунку».

Повідомлення містять посилання на спеціальний фішинговий сайт — сайт-двійник банку, держоргану або іншої організації. Якщо ви не помітили підміни, то після введення свого логіна, пароля інтернет-банку або реквізитів карти відразу переведете гроші шахраям.

Як захиститися від фішингу та інших видів кібершахрайства?

1. Користуйтеся тільки особистими пристроями
Робіть покупки, заходьте в свій інтернет-банк або Мобільний банк тільки з особистого комп'ютера, планшета і смартфона. Обов'язково ставте на них пароль.

2. Захистіться від вірусів
Обов'язково поставте антивірус на всіх своїх пристроях, включаючи мобільні, і регулярно оновлюйте їх. Хороший антивірусний пакет завжди включає захист від фішингу і вірусних програм.

3. Вибирайте безпечні сайти
  •  Ніколи не переходьте за посиланнями з листів і СМС від невідомих відправників. Навіть якщо повідомлення прийшло від знайомого вам людини або організації, не поспішайте відкривати їх. Можливо, у шахраїв з'явився доступ до їх акаунтів і вони хочуть отримати доступ і до ваших даних.
  •  Набирайте інтернет-адресу банку вручну, а ще краще-зберігайте в закладках адреси ваших банків, держорганів та інших організацій.
  •  Завжди перевіряйте адресний рядок браузера. Іноді можна потрапити на фішинговий сайт при переході з однієї сторінки відомого вам порталу на іншу.
  •  Робіть покупки тільки на сайтах, які забезпечують безпечне з'єднання. Адреса такого ресурсу починається з https://. В адресному рядку є значок у вигляді закритого замка.
  •  Ще краще-перевіряти сертифікат безпеки сайту. Для цього натисніть на значок замка і у вікні, виберіть «Перегляд сертифікатів». Переконайтеся, що сертифікат виданий саме тому сайту, на якому ви перебуваєте, і термін його дії ще не закінчився.
  •  Вибирайте відомі інтернет-магазини і сервіси. Вивчіть відгуки про них від інших користувачів. Найкраще подивитися відгуки на декількох незалежних сайтах. Сумлінний продавець завжди дає повну інформацію про себе: телефон, Адреса та інші контактні дані.

4. Використовуйте систему безпечних платежів
Коли переходите на сторінку оплати, шукайте логотипи програм MasterCard SecureCode, Visa Secure і Mir Accept. Ці програми за допомогою технології 3D-Secure додатково захищають вас під час покупок в Інтернеті.

Якщо Онлайн-магазин підтримує цю технологію, після введення реквізитів картки він перенаправить вас на безпечну інтернет-сторінку банку. Для підтвердження покупки банк відправить СМС з одноразовим паролем на номер мобільного телефону, прив'язаний до карти або рахунку. Нікому не повідомляйте цей код - просто введіть його в спеціальне поле на сторінці оплати.

5. Заведіть окрему карту для покупок в Інтернеті

Якщо ви часто робите покупки або оплачуєте послуги в інтернеті, наприклад телефонний зв'язок або штрафи, безпечніше використовувати для цього окрему карту. Вносьте на неї лише ту суму, яку збираєтеся витратити, і встановіть ліміт за кількістю операцій на добу. Деякі банки дозволяють створити віртуальні карти, які дійсні тільки для однієї онлайн-покупки.

6. Нікому не повідомляйте персональну інформацію
Найчастіше в крадіжці коштів з рахунку винні зовсім не банки, платіжні системи або онлайн-магазини, а самі довірливі користувачі.

Шахраї знають безліч прийомів, щоб втертися до вас в довіру. І ваше завдання на ці виверти не попастися. Ніколи не повідомляйте стороннім дані своєї карти, персональні дані та коди з СМС.

Нікому не кажіть ваш пін-код і код перевірки автентичності карти (CVV2/CVC2/ППК2) — останні три цифри на її зворотному боці. Навіть співробітники банку не має права вимагати від вас ці дані. Якщо хто-небудь намагається їх дізнатися, будьте впевнені-це шахрай.

Тих же правил слід дотримуватися і при користуванні інтернет-гаманцем: ніколи і нікому не повідомляйте логін і пароль від свого облікового запису.

7. Підключіть СМС-оповіщення про операції по карті
В цьому випадку ви відразу ж дізнаєтеся про платіж, якого ви не робили, і зможете швидко відреагувати: заблокувати карту і опротестувати операцію.

Що робити, якщо гроші все-таки вкрали?

  •  Заблокуйте карту
Якщо з карти списали гроші без вашого відома, зателефонуйте в банк і заблокуйте карту.

Так само потрібно вчинити, якщо ви втратили карту або навіть просто підозрюєте, що її дані стали відомі стороннім людям.

  •  Опротестуйте операцію
У той же день, коли ви отримали повідомлення про незаконну операцію (максимум – на наступний), зверніться до відділення банку. Запросіть виписку по рахунку і напишіть заяву про незгоду з операцією, яку не здійснювали. Примірник заяви з відміткою банку, що воно прийнято, залиште у себе.

Якщо банк доведе, що ви порушили правила використання карти, то повернути гроші не вийде. Наприклад, коли ви самі повідомили комусь реквізити своєї картки, верифікаційний номер з її зворотного боку або пін-код.

Але цей закон не допоможе в разі проблем з електронним гаманцем, знеособленими передплаченими картами та іншими неперсоніфікованими платіжними засобами.

  •  Зверніться в поліцію
Розслідуванням злочинів в Інтернеті займається Бюро спеціальних технічних заходів (бстм) МВС Росії. Подайте заяву в територіальне установа бстм. Можна просто написати заяву до відділення поліції за місцем проживання. Чим швидше ви це зробите, тим більше шансів знайти злочинців і повернути гроші.